4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Canon Powershot G1

Ψηφιακό όπλο

Κλείνει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στο φιλμ και στo CCD.

Η ανεξαρτητοποίηση από τα φιλμ και τις εμφανίσεις από τη μια και η ευκολία χρήσης από την άλλη ήταν το έναυσμα για να εκτιναχθούν οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές στα ύψη. Τα δύσκολα χρόνια της ψηφιακής φωτογραφίας πέρασαν, η ποιότητα του αποτελέσματος είναι πια σχεδόν συγκρίσιμη με αυτή της παραδοσιακής φωτογραφίας, οι κάρτες-μνήμες έγιναν μεγάλες και η σύνδεσή τους με τον υπολογιστή παιχνίδι. Τελευταία, μάλιστα, εμφανίστηκαν στην αγορά ειδικοί φωτογραφικοί εκτυπωτές δίνοντας έτσι στο όλο θέμα ιδιαίτερη αίγλη.
Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι από τις συσκευές εκείνες που μόλις τις χρησιμοποιήσεις και αντιληφθείς τις δυνατότητές τους, δεν θέλεις ποτέ να τις αποχωριστείς. Το ίδιο «πάθαμε» και εμείς με τη νέα Powershot της Canon, μια φωτογραφική μηχανή που δείχνει τα «δόντια» της τόσο στο φιλμ όσο και στο πλήθος του ανταγωνισμού. Ανήκει στη σφαίρα των 3,3 Megapixel και έχει τόσες «κρυφές» δυνατότητες που ο έμπειρος χρήστης ψηφιακής φωτογραφικής θα ενθουσιαστεί. Εξωτερικά μοιάζει με φωτογραφική μηχανή και όχι με βιντεοκάμερα, φοράει (και δέχεται) φακό Canon, φέρει ενσωματωμένο φλας, αλλά και δέχεται εξωτερικό, ενώ το υπό φωτογράφιση αντικείμενο παρουσιάζεται τόσο στην αρκετά φωτεινή LCD οθόνη όσο και σε οπτικό σκόπευτρο.
Η κατασκευή της είναι αρκετά κόμπακτ και ανθεκτική. Η οθόνη της διπλώνει στην πλάτη της μηχανής, ενώ τα χειριστήρια είναι όλα πιεστικοί διακόπτες. Ο επιλογέας προγράμματος (και δεν είναι λίγα) επιτρέπει από πλήρως αυτόματες λήψεις έως εντελώς χειροκίνητες, κάτι που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι απαιτητικοί. Ο κατασκευαστής δείχνει να έχει προβλέψει για την G1 αρκετές από τις σύγχρονες ανάγκες ενός «ψηφιακού» φωτογράφου, όπως τηλεχειριστήριο για να αυτο-φωτογραφιζόμαστε, θύρα USB για τάχιστες επικοινωνίες με τον υπολογιστή μας, μεγάλη αυτονομία μπαταρίας, κατανοητά μενού ρύθμισης και ειδικό λογισμικό απεικόνισης και επεξεργασίας των φωτογραφιών «επιτόπου» στην οθόνη της μηχανής. Μπορούμε να ρυθμίζουμε την G1 να παράγει τον ήχο του κλείστρου για όσους φοβούνται την ησυχία του ψηφιακού κόσμου, να πετυχαίνουμε αναλύσεις έως 2048x1536 pixel με τρεις επιλογές συμπίεσης, να μαγνητοσκοπούμε βιντεοκλίπ ή ακόμη και να ρυθμίζουμε χειροκίνητα την ισορροπία του λευκού και της στάθμης του φλας. Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι η δυνατότητα αποθήκευσης μιας φωτογραφίας χωρίς την εφαρμογή συμπίεσης τύπου JPG, αν αυτή συνδεθεί κατευθείαν στον υπολογιστή και έχουμε εφοδιάσει με ανάλογο plug-in την εφαρμογή Photoshop. Η κάρτα-μνήμη που δέχεται είναι τύπου Compact Flash, αλλά μπορεί να αναγνωρίσει και τον Microdrive (σκληρός δίσκος της IBM με χωρητικότητα 340MB και 1GB). Στο κουτί της συσκευασίας θα βρούμε μία κάρτα 16MB, αλλά αυτή είναι μικρή, αν σκοπεύουμε σε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας. Θα πρότεινα μαζί με την αγορά της μηχανής να εφοδιαστούμε και με μία 64MB καρτούλα που χωράει περίπου 33 φωτογραφίες στη μέγιστη ανάλυση.
Ο φακός έχει οπτικό ζουμ 3x και με την αφαίρεση ενός δακτυλίου μπορεί να δεχθεί τρεις διαφορετικούς φακούς (tele, wide και macro) που έχει κατασκευάσει η Canon ειδικά για τις ψηφιακές της μηχανές.

ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ
Η μηχανή βρέθηκε στα χέρια μας για περισσότερες από τριάντα ημέρες, χρόνος αρκετός για να αναδείξει τις αρετές της, αλλά και τις αδυναμίες της. Αφού τοποθέτησα κάρτα 64MB, φόρτισα την μπαταρία και ρύθμισα τη μηχανή στη μέγιστη ανάλυση, άρχισα τις πρώτες λήψεις. Ισχύει και εδώ ό,τι σε όλες τις μηχανές του είδους. Για να βγάλουν κορυφαίες φωτογραφίες σε εσωτερικούς χώρους θέλουν άπλετο και ισορροπημένο φως. Το ενσωματωμένο φλας της G1 είναι αρκετά ουδέτερο και η ρύθμιση της στάθμης επιφέρει σωστά αποτελέσματα, αλλά αυτό προϋποθέτει κάποια εξοικείωση, ώστε να ανακαλύψουμε τα όριά του. Βέβαια, υπάρχει πάντα η δυνατότητα χρήσης εξωτερικού φλας.
Το πρώτο πράγμα που σε κερδίζει είναι η ευκολία χρήσης της σε σημείο που το εγχειρίδιο να δείχνει περιττό. Το δεύτερο είναι η διάρκεια της μπαταρίας· φωτογράφισα μια ολόκληρη αποστολή για το περιοδικό ΗΧΟΣ χωρίς να χρειαστεί να επαναφορτίσω καθόλου την μπαταρία. Επίσης, σε κερδίζει η ποιότητα των φωτογραφιών της, είτε αυτές είναι μία μία είτε ριπές, μιας και υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Τα χρώματα είναι κορεσμένα και ζωντανά, ενώ η ανάλυση «βαθιά» και λεπτομερής. Οι προρυθμισμένες συνθήκες φωτογράφισης (προγράμματα) είναι πολύ βοηθητικές για να συγκεντρωθείς γρήγορα στο θέμα, ενώ τα εφέ, όπως το ασπρόμαυρο, που διαθέτει σου ανοίγουν την όρεξη για δημιουργία. Γενικά η G1 δίνει την αίσθηση στο χρήστη ότι έχει στα χέρια του μια πραγματική μηχανή και όχι ένα πλαστικό ψηφιακό προϊόν χωρίς προσωπικότητα. Θα θέλαμε, βέβαια, ο φακός της να μπορεί να εστιάσει πολύ κοντινά πλάνα, η σύνδεση με το PC να είναι πιο «διαφανής» και να μην απαιτεί ειδικό λογισμικό και η χειροκίνητη εστίαση να ήταν πιο αποτελεσματική. Αλλά στη ζωή τίποτε δεν είναι τέλειο και η G1 είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό. Αν, λοιπόν, θέλετε μια μηχανή που να συλλαμβάνει με ποιότητα ό,τι βλέπει ο φακός της, έχετε καλλιτεχνικές τάσεις και ανήκετε στην ψηφιακή εποχή, τότε η G1 μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει την πύλη σας για τον κόσμο της φωτογραφίας. Εμείς την αγαπήσαμε, ελπίζουμε να μη μας προδώσει...

Φώτης Φωτιάδης

Aντιπρόσωπος: Ιntersys, τηλ.: 9554.000
Τιμή: 460.000 δρχ.